Lagar & Info om e-Cigaretter och e-Juice

FAQ e-cigaretter påfyllningsbehållare tobak nikotin

Tobakslagen – 1 juli 2019

Den 1 juli 2019 trädde en ny tobakslag i kraft. De produkter som omfattas av lagen är bland annat;

 • E-Cigaretter
 • Påfyllningsbehållare ( benämning på en flaska som innehåller e-juice som innehåller nikotin )
 • Vattenpipor

Dessa varor räknas enligt lagen inte som tobaksvaror, utan de räknas som ’liknande produkter’. Tobaksprodukter avser endast de traditionella tobaksvarorna, dessa är bland annat;

 • Cigaretter och cigarrer
 • Rulltobak
 • Snus och Tuggtobak

Dessa produkter (inkl. e-cigaretter) blir i och med den nya lagen förbjudna att användas på vissa platser. Dessa platser är följande;

 • Platser i anslutning till färdmedel som finns utomhus, i detta ingår perronger, busshållsplatser, biljettautomater och taxizoner.
 • Att vejpa e-cigaretter eller att röka traditionella cigaretter är även förbjudet att göra på uteserveringar.
 • Allmänna lekplatser.
 • Entréer till lokaler, såsom restauranger, apotek, järnvägsstationer och matvaruaffärer.

Ansvaret för att dessa regler följs vilar på den som hyr eller äger lokalen och / eller uteserveringen. Det ska även tydligt framgås genom skyltning att dessa regler gäller.

Det är inte bara verbet ”rökning” som den nya lagen ändrar. Lagen ämnar också snus, och från och med den 1 juli får snusdosor inte innehålla mindre än 20 portionssnus.

Vejpning och e-cigaretter – vad säger forskarna?

Att rökning är farligt är ingen nyhet, men vad säger forskarna om hälsoeffekterna av e-cigaretter och påfyllningsbehållare? Nikotin är en valfri ingrediens i e-cigaretter, och nikotin är beroendeframkallande. Det har ännu inte kommit fram några säkra underlag på att långvarigt nikotinbruk skulle vara direkt skadligt mot en persons hälsa.

Enligt brittiska forskningsinstitut är e-cigaretter en klar fördel till tobak. De listar dessa exempel på varför;

 • Nuvarande forskning visar på att e-cigaretter är mycket mindre skadliga än rökning.
 • Påfyllningsbehållare innehåller inte tobak, vilket är väldigt skadligt. De kan innehålla nikotin, vilket är beroende men som inte orsakar cancer.
 • För många så kan vejping vara ett alternativ för att sluta röka.

Tobaksrökning i och sig självt är även det väldigt beroendeframkallande, och många ’rökare’ uppger att det är en av de svåraste sakerna med att sluta röka. Då vejping är någorlunda nytt så finns det inga studier om att det skulle vara starkt beroendeframkallande.

Utgångsdatum för E-Juice

E-Juice har enligt den Europeiska Unionens regler ett utgångsdatum. Detta utgångsdatum ska ses tydligt på flaskan. Om ett utgångsdatum för e-juice är nödvändigt är en annan fråga. I t.ex USA så finns det inget utgångsdatum för e-juice eller liknande produkter. Vilket är fullt rimligt med tanke på de ingredienser som används. Slutsatsen är att det enligt EU’s lag måste finnas ett utgångsdatum för e-juice, men det är absolut inte farligt att vejpa trots att produktens utgångsdatum har passerat.

DIY – Göra egen juice för att vejpa i e-cigaretter

Att göra egen e-juice kan låta krångligt och tidskrävande, så är dock inte fallet. Det är förhållandevis enkelt att tillverka sin egen e-vätska. Mer information om detta kan du finna på våran sida ”DIY E-Juice”. För att göra egen e-vätska krävs endast en handfull ingredienser;

 • VG & PG baser
 • Smakkoncentrat eller smakshots
 • Nikotin ( ej nödvändigt )

Du kan självklart experimentera med olika recept och du kan själv tillsätta flera andra tillsatser som ”Fizzy” tillsatser, gjorda för att verka som en kolsyrad läsk, eller ”Cooling”, som ger en kall kick till din påfyllningsbehållare.

E-Juice och E-Liquids – Vad är skillnaden?

Det finns ingen skillnad mellan e-juice och e-liquids. Produkten är densamma och den enda skillnaden är vad man väljer att kalla produkten.

Min E-Juice smakar bränt – Varför?

Om din e-vätska smakar bränt så är det med största sannolikhet för att din coil i din e-cigarett har nått sitt slut. Det är väldigt viktigt att byta coilen med jämna mellanrum, annars kan din e-vätska få en väldigt obehaglig smak.

”Påfyllningsbehållare” i texten syftar på e-juice med och utan nikotin.

Har du läst färdigt? Se även vårat sortiment av Shortfill HÄR.

Vapeviking Media